Az okosotthon eszközök az utóbbi években egyre népszerűbbek. A piaci trendek azt mutatják, hogy komoly növekedés várható ebben szegmensben.

Ezeket az eszközöket úgy tervezték, hogy a különböző feladatok automatizálásával és egyszerűsítésével könnyebbé, kényelmesebbé és hatékonyabbá tegyék az életünket. Jellemző, hogy az okosotthon-technológia egyre elérhetőbbé és megfizethetőbbé válik a fogyasztók számára.

Az okosotthon-eszközök kényelmet és egyszerű használatot kínálnak. A felhasználók az okostelefon érintésével vagy hangutasítással bárhonnan és bármikor vezérelhetik az intelligens eszközeiket, például a termosztátokat, a világítást, a biztonsági kamerákat és a zárakat. Ez a kényelem különösen hasznos azoknak, akik elfoglalt életet élnek, és időt szeretnének megtakarítani a hétköznapi feladatok automatizálásával.

Az intelligens otthon eszközök:

   –  nagyobb ellenőrzést és testreszabhatóságot kínálnak.

   –  nagyobb biztonságot és védelmet nyújtanak.

   –  költségmegtakarítást és energiahatékonyságot biztosítanak.

Az intelligens otthon eszközök az elmúlt években egyre elterjedtebbé váltak, mivel képesek fokozott biztonságot, energiahatékonyságot és kényelmet nyújtani a lakástulajdonosoknak. Íme néhány elérhető statisztikai adat az okosotthon-eszközök növekvő beszerzéséről, használatáról.

 A globális okosotthon-piac a 2018-as 76,6 milliárd dollárról 2024-re várhatóan 151,4 milliárd dollárra nő, az előrejelzési időszakban 12,5 százalékos összetett éves növekedési rátával. (ResearchAndMarkets, 2021).

USA

 1.)   Észak-Amerikában az intelligens otthonok száma 2025-re várhatóan eléri a 76 milliót, szemben a 2020-as 46 millióval (Statista, 2021).

 2.)   Az Egyesült Államokban az okosotthon-eszközök elterjedtsége a 2018-as 18,5 százalékról várhatóan 32,9 százalékra emelkedik 2023-ban (eMarketer, 2019).

 3.)   Az Egyesült Államokban a legnépszerűbb okosotthon-eszközök az okos hangszórók, amelyek elterjedtsége 2020-ban 33,2 százalékos volt, őket követik az okos termosztátok (Statista, 2021).

 4.)   A National Association of Home Builders által végzett felmérés szerint az ezredfordulós generáció („millennials”, Y-generáció) 65 százaléka olyan otthont szeretne vásárolni, amelybe már előre telepített okosotthon-technológiát építettek be (National Association of Home Builders, 2019).

 5.)   Globális összehasonlításból kiderül, hogy az okosotthon-eszköz piaci szegmensben a legtöbb bevétel az Egyesült Államokban keletkezett (31,45 milliárd USD 2022-ben).

Európa

 1.)   Az intelligens otthonok piacának bevétele 2022-ben elérte a 28,58 milliárd dollárt A bevételek várhatóan 12,15 százalékos éves növekedési ütemet (2022-2027) mutatnak, ami 2027-re becslések szerint 56,18 milliárd dolláros eredményt mutathat.

 2.)   Az intelligens otthonok piacán az aktív háztartások száma 2027-re várhatóan 150,5 millió felhasználó lesz.

 3.)   Az okosotthon eszközöket alkalmazó háztartások aránya 2022-ben 17,8 százalék volt, 2027-re várhatóan eléri a 40,9 százalékot.

 4.)   Az egy telepített intelligens otthonra jutó átlagos bevétel várhatóan 449,8 USD (kb. 164 ezer forint) lesz. (Statista, 2022. december)

A Grand View Research jelentése szerint a globális okosotthon-piac mérete 2020-ban 79,3 milliárd USD volt, és várhatóan 13,0 százalékos éves összetett növekedési ütemmel fog növekedni 2021 és 2028 között. Ez a növekedés számos tényezőnek tulajdonítható, többek között az otthoni automatizálás iránti növekvő keresletnek, a rendelkezésre álló jövedelem növekedésének és az energiatakarékossággal kapcsolatos növekvő tudatosságnak.

Az olyan hangalapú asszisztensek, mint az Amazon Echo és a Google Home növekvő népszerűségével az okosotthon eszközök egyre felhasználóbarátabbá válnak. Az energiahatékonyság és a kényelem iránti vágy a mindennapi életben arra készteti a fogyasztókat, hogy okosotthon-megoldásokat keressenek.  Ahogy egyre több Y-generációs felhasználó lép be a lakáspiacra, az okosotthon-technológia iránti kereslet tovább fog nőni. Ezért joggal következtethetünk arra, hogy az okosotthon-eszközök és megoldások piaca az elkövetkező években dinamikusan bővülni fog. Ezt a trendet erősíti, hogy az internethez csatlakozni képes okoseszközök hálózatának („dolgok internerte”/ Internet of Things, IoT) elterjedésével az okosotthon-technológia elérhetőbbé és megfizethetőbbé vált a fogyasztók számára.

Nézzünk néhány, elérhető statisztikát az okosotthon-eszközök magyarországi használatáról és vásárlásáról is!

Magyarország

A magyar piacon az alacsonyabb elterjedtség mellett a növekvő kereslet és a pénztárcabarátabbá váló árak és fizetési konstrukciók miatt még nagyobb bővülési potenciálra számíthatunk.

  1.)   A magyarországi okosotthon-piac értéke 2020-ban 42,6 millió dollár volt, és várhatóan 2025-re eléri a 91,8 millió dollárt, az előrejelzési időszakban 16,4 százalékos összetett éves növekedési rátával számolva (Mordor Intelligence, 2021).

  2.)   A GKI Digital és az eNET által végzett felmérés szerint 2020-ban a magyar háztartások 34 százaléka rendelkezett legalább egy okosotthon-eszközzel, a legnépszerűbb eszközök az okos hangszórók és az okos termosztátok voltak (GKI Digital és eNET, 2020).

  3.)   Ugyanezen felmérés szerint az okosotthon-eszközök elterjedése Magyarországon várhatóan növekedni fog, a válaszadók 41 százaléka tervezi okosotthon eszköz vásárlását a közeljövőben (GKI Digital és eNET, 2020).

  4.)   A legnépszerűbb okosotthon-eszköz márkák Magyarországon a Google és az Amazon, amelyek együttes piaci részesedése meghaladja a 80 százalékot (GKI Digital és eNET, 2020).

  5.)   Az okosotthon-eszközök legnépszerűbb felhasználási területei Magyarországon a világítás és a fűtés vezérlése, a zenelejátszás és az otthoni biztonsági rendszerek vezérlése (GKI Digital és eNET, 2020).

  6.)   Az okosotthonok piacának bevételei az előrejelzések szerint 2022-ben kb. 156,7 millió dollárt (kb. 57 milliárd Ft) értek el.

  7.)   A piaci szegmensben termelt bevételek várhatóan 14,35 százalékos éves növekedési ütemet (2022-2027) mutatnak, ami 2027-re 354,9 millió dollár (kb. 129 milliárd Ft) forgalmat eredményezhet.

  8.)   Az intelligens otthonok piacán az aktív háztartások száma 2027-re várhatóan 1 175 ezer felhasználó lesz.

  9.)   A háztartások okosotthon-eszköz penetrációja 2022-ben 10,2 százalék, és 2027-re várhatóan eléri a 27,6 százalékot.

  10.)   Az egy telepített intelligens otthonra jutó átlagos bevétel jelenleg kb. 364,7 USD (kb. 133 ezer Ft). (Statista, 2022. december)

Ezek a statisztikák arra utalnak, hogy bár az okosotthon-eszközök elterjedtsége Magyarországon néhány más országhoz képest még viszonylag alacsony, e piaci szegmensben jelentős növekedési potenciál rejlik. Ahogy a fogyasztók egyre jobban megismerik az okosotthon-technológia előnyeit, úgy várhatóan nőni fog az ilyen eszközöket alkalmazó háztartások száma. Ezért az okosotthon-iparágban tevékenykedő vállalatok számára lehetőség nyílik arra, hogy bővítsék jelenlétüket, kínálatukat a magyar piacon.

Az intelligens otthoni eszközök különböző kategóriákba sorolhatók, beleértve a világításvezérlő rendszereket, a biztonsági és beléptető rendszereket, a HVAC-vezérlő rendszereket, a szórakoztató elektronikai rendszereket és egyebeket. Ezek közül várhatóan a biztonsági és beléptető rendszerek szegmense bírja majd a legnagyobb piaci részesedést az előre jelzési időszakban (2027-re előre tekintve) , az otthoni biztonsági megoldások iránti növekvő keresletnek köszönhetően.

A csatlakozási technológia szempontjából az intelligens otthoni eszközök Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee és egyéb kategóriákba sorolhatók. E technológiák közül várhatóan a Wi-Fi fogja uralni a piacot, köszönhetően annak széles körű elterjedtségének és nagy sávszélességének.

Földrajzilag várhatóan Észak-Amerika fogja tartani a legnagyobb piaci részesedést az intelligens otthonok piacán, köszönhetően az intelligens otthoni eszközök növekvő elterjedésének és a régió fogyasztóinak magas rendelkezésre álló jövedelmének. Az előre jelzési időszakban azonban várhatóan az ázsiai és csendes-óceáni térségben lesz a leggyorsabb a növekedés, ami a növekvő urbanizációnak, gyorsan bővülő, fizetőképes rétegnek, valamint a technológiai fejlődésnek és az energiahatékony otthonok iránti növekvő keresletnek köszönhető.

A közép-európai, köztük a magyarországi intelligens otthonok piaca jelentős növekedést produkálhat, bár lassabb ütemben, mint más régiókban. A piacot számos tényező mozgatja, többek között az otthoni automatizálási megoldások egyre szélesebb körű elterjedése, az energiatakarékossággal kapcsolatos növekvő tudatosság és a rendelkezésre álló jövedelem növekedése.

A Mordor Intelligence jelentése szerint a közép-európai okosotthon-piac értéke 2020-ban 3,62 milliárd USD volt, és 2021-2026 között várhatóan 14,7 százalékos összetett éves növekedési rátával fog bővülni. A kelet-közép-európai régió egyik legfontosabb országa, Magyarország várhatóan jelentős növekedésnek lehet tanúja az okosotthon-piacon, köszönhetően az otthoni automatizálási megoldások egyre szélesebb körű elterjedésének és az energiatakarékossággal kapcsolatos növekvő tudatosságnak.időszakban, az otthoni biztonsági megoldások iránti növekvő keresletnek köszönhetően.

Földrajzilag várhatóan Budapest bírja továbbra is a legnagyobb piaci részesedést az intelligens otthonok piacán, köszönhetően az otthoni automatizálási megoldások növekvő elterjedtségének és a fővárosi háztartások országos átlaghoz képest magas rendelkezésre álló jövedelmének.

A forgalmazási csatornák tekintetében az online szegmens várhatóan jelentős növekedést mutat majd az e-kereskedelem növekvő népszerűségének és az okosotthon-eszközök online vásárlásának egyszerűbbé válásával. Ugyanakkor az offline szegmens, amely a kiskereskedelmi üzleteket és a szaküzleteket foglalja magában, várhatóan továbbra is uralja majd a piacot, mivel a háztartási készülékek vásárlásakor fontos a termékkel való fizikai kontaktus, a személyes megtekintés, kipróbálás. 

A kérdőíves kutatás szerepe

Az okosotthon készülékeket célzó piackutatás értékes eszköz a vállalatok számára, mivel betekintést nyújt számukra a piaci kereslet, a fogyasztói preferenciák alakulásába, valamint a potenciális üzleti lehetőségekbe. E tényezők megértésével a vállalatok hatékonyabb marketingstratégiákat dolgozhatnak ki, javíthatják termékkínálatukat, és versenyelőnyre tehetnek szert a piacon.

Nagymintás kérdőíves felmérések, mélyinterjúk és fókuszcsoportos kutatások segítségével a vállalatok adatokat gyűjthetnek arról, hogy a fogyasztók hogyan használják az okosotthon-eszközöket, melyek azok a jellemzők és funkciók, amelyek a legfontosabbak számukra, és melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a vásárlási döntéseiket. A piackutatás segíthet a vállalatoknak felmérni az okosotthon-eszközök iránti piaci kereslet szintjét és potenciális alakulását. A fogyasztói trendekre és attitűdökre vonatkozó adatok elemzésével a vállalatok azonosíthatják a növekedési faktorokat, és megalapozott döntéseket hozhatnak a termékfejlesztéssel, az árképzéssel és a marketingstratégiákkal kapcsolatban.

A kutatás abban is segíthet a megrendelőnek, hogy piaci riválisaival szemben versenyelőnyre tegyen szert azáltal, hogy azonosítja a piaci réseket és azokat a területeket, ahol a versenytársak lemaradtak. A konkurencia erősségeinek és gyengeségeinek elemzésével (SWOT-analízis) a vállalatok hatékonyabb értékesítési stratégiákat dolgozhatnak ki, és még inkább megkülönböztethetik termékeiket a piacon.